|
|
PEM & magsyrabrist |
|||||
|
Kan PEM
orsakas av brist på magsyra?
|
|
|||||
|
|
|
|||||
1. Inledning – Matsmältningsproblem (diskussionsunderlag). Tesaurus – ordlista. Olika ord för magsyrabrist.
Andra dokument på liknande tema
|
|
||||||
|
Här följer citat ur olika böcker och vetenskapliga studier (punkt 1 - 8). |
|
|||||
Text hämtad ur : 2. SVENSKA FARMAKOPÉN 1925 [=Ref. 1]. Magsyra är saltsyra, eller på
apotekarspråk klorvätesyra (HCl). Pepsin Det ur magslemhinnan från
svin, får eller kalv erhållna proteolytiska enzymet
blandat med mjölksocker eller med rörsocker
(proteolytiska enzym = ett äggviteklyvande enzym som bryter
ner proteiner → peptoner → peptider →
aminosyror). |
|
||||||
3. Brist på magsyra – låg saltsyresekretion:
|
|
||||||
4. Nedsatt produktion av magsyra, hos människor med:
|
|
||||||
5. Test av saltsyraproduktion – Indikan analys Indikan analys Analys som kan ge indikation på matsmältningsproblem via urinprov. På Örtapotekets hemsida kan man
läsa
följande: Beskrivning: Höga halter indikerar ofullständig
proteinnedbrytning vilket gynnar tarmbakterier att
producera toxiner som förgiftar tarmen. Urin används alltför sällan som
diagnostiskt verktyg, trots dess utmärkta analysvärde
och lättillgänglighet. - - - Slut på citat från Örtapoteket ---- Värdet (vid indikan-analysen) skall (om man har bra nedbrytning), vara mellan 0 till 40. Jag har en bekant som haft 170, före behandlingsprogram, men han kom inte ned till under 70. |
|
||||||
6. Test av saltsyraproduktion – Rödbetstesten. Med tack till Eva Bladh, på
Helhetshälsa, och hennes nya text, och är så
invecklad att jag förståeliga orsaker inte skriver av
all detta här. Får du röd urin när du
har ätit rödbetor? Inget vet med säkerhet vad som orsakar
beeturia men det finns många hypoteser. När kroppen har ett ökat behov av järn ökar tarmen järnupptaget och det verkar som om rödbetans färgämne följer med på samma gång. Hur det går till har dock inte studerats närmare. Det verkar även som om beeturia kan uppstå vid vissa tarmsjukdomar eller ”genomsläpplig tarm” men den teorin har inte heller undersökts närmare. Vanligast vid obehandlad järnbrist Då försökspersoner med obehandlad järnbrist åt rödbetor fick 80 % rödfärgad urin. När försökspersonerna började med oralt järntillskott rödfärgades inte längre urinen [31]. Detta skulle kunna tolkas som att beeturia beror på järnbrist. Men varför får då inte alla personer med järnbrist röd urin? Testa själv Om du frivilligt kan tänka dig att äta
en större mängd kokta rödbetor kan du enkelt göra
rödbetstesten själv: Men frågan är: Vilka slutsatser du kan dra av det? av Eva Bladh, utbildare av terapeuter på
Helhetshälsa < http://www.helhetshalsa.se/> |
|
||||||
7. PEM, Protein och energiundernäring SoS [Ref. 4]. Socialstyrelsen skriver [4]. Textcitat från sidan 9 (av 203): Sammanfattning Ett gott näringstillstånd är en förutsättning för att undvika sjukdom och återvinna hälsa. Alla individer; friska, sjuka, unga och gamla har rätt att erhålla en adekvat, till individen och dennes (sjukdoms-)tillstånd anpassad näringstillförsel. Undernäring definieras som ett tillstånd av obalans mellan intag och omsättning av näringsämnen med ökad risk för sjuklighet. Den vanligaste formen av undernäring i svensk sjukvård är orsakad av en kombination av energi- och proteinbrist, protein- energimalnutrition (PEM). Näringsbristtillstånd är vanligt inom svensk hälso- och sjukvård. Den genomsnittliga frekvensen av undernäringstillstånd PEM i 25 svenska studier omfattande 5 120 patienter var 28 procent, men prevalensen kan vara betydligt högre inom vården av kroniskt sjuka äldre. Ett undernäringstillstånd uppstår
vanligen som ett resultat av ofta samverkande medicinska,
psykologiska och socioekonomiska faktorer. Ett
undernäringstillstånd utvecklas oftast under påverkan
både av bristande födointag och en ökad
omsättning, nedbrytning, av kroppens depåer.
Näringstillståndet bör bedömas med en
kombinerad värdering av body mass index (BMI, kg/m2)
(under 20), viktförlust och aktuella ätproblem.
Viktförlust över 10 procent för medelålders
individer eller över 5 procent för äldre (över
65 år) under de senaste sex månaderna är en
indikator på undernäring. Verktygen Subjective Global
Assessment (SGA) och Mini Nutritional Assessment (MNA) kan
användas för bedömning av näringstillståndet
inom öppen och sluten vård respektive för
bedömning av äldre i eget eller särskilt
boende. 2. Bedömning av patientens näringstillstånd Mitra Unosson, Elisabeth Rothenberg Undernäring är vanligt hos olika grupper patienter (1–4). Det är resultatet av en process som startar när patientens näringsintag börjar bli mindre än behovet av näring; kroppens funktioner försämras, fett- och muskelmassan minskar. Trots att undernäring är vanligt diagnostiseras och dokumenteras näringstillståndet alltför sällan i patientjournalen (3). För att förebygga eller behandla undernäring är det nödvändigt att identifiera patienter med näringsproblem. Detta kräver känsliga och specifika metoder för att bestämma näringstillståndet. De ska dessutom vara billiga, lätta att använda och de ska kunna upprepas för att följa upp effekterna av nutritionsterapi. Trots många försök finns fortfarande ingen allmänt accepterad mätmetod eller enskild markör för identifiering och diagnostisering av undernäring. Syftet med bestämning av näringstillståndet och näringsintaget är att identifiera patienter som är undernärda eller är i riskzonen för att bli undernärda och kartlägga deras näringsbehov och näringsintag. Bedömningen ska också ligga till grund för planering av vård och behandling, prognoser med eller utan intervention, nutritionsbehandling, utvärdering av effekterna av insatta åtgärder och för undervisning av patienter eller anhöriga. De
metoder som används för bestämning av
näringstillståndet omfattar, utöver kliniska
data, bedömning av kost-, energi- och näringsintag,
bestämning av kroppssammansättning, biokemiska analyser
och bedömning av fysiologiska funktioner, t.ex.
immunfunktion och muskelfunktion (5). Resultatet av dessa metoder
har visat sig stämma väl överens med resultatet av
mer subjektiva metoder som är anpassade för det
kliniska arbetet (6,7). Text ur sidan 34; Sammanfattning Behovet av känsliga och specifika metoder för bestämning av näringstillståndet är stort såväl i forskning som inom vården. Vid bestämning av näringstillståndet används kliniska data, kostundersökningar, data om kroppssammansättningen, biokemiska analyser och bedömningar av fysiologiska funktioner, t.ex. immunfunktion och muskelfunktion. För bedömning av kost, energi- och näringsintag finns flera olika metoder. För kliniskt bruk är kostregistrering den vanligaste metoden. Antropometri, bioelektrisk impedansmätning (BIA) och Dual Energy X-ray Absorptiometry (DEXA) är kliniskt tillgängliga metoder för bestämning av kroppssammansättningen. Antropometriska variabler som längd, vikt, Body Mass Index och viktförlust är grunden för bestämning av näringstillståndet. Triceps hudveck och överarmens muskelomkrets är värdefulla indikatorer vid initial bestämning av kroppens fett och muskelmassa, men de är okänsliga vid korttidsuppföljningar. Viktförlust mer än 10 procent för medelålders individer eller mer än 5 procent för äldre (över 65 år) under de senaste sex månaderna är en indikator på undernäring. BIA är en metod baserad på elektrisk ledningsförmåga för bestämning av totalt kroppsvatten och indirekt även för kroppssammansättning. DEXA är en röntgenbaserad metod för bestämning av fett, fettfrimassa och benmineral. De biokemiska variabler som används mest för bestämning av näringstillståndet är s-albumin och s-prealbumin (transtyretin). Eftersom dessa s-proteiner oftare är påverkade av inflammatoriska processer än undernäring är de osäkra indikatorer på undernäring. Därför bör koncentrationen av s-proteiner bedömas i relation till C-reaktiv protein (CRP) eller annan akutfasreaktant. Prealbumin (transtyretin) och Insulin-like growth factor-I (IGF-I) kan vara känsliga markörer för energi- och proteinintag. Fördröjd hudöverkänslighet och lymfocytantal som funktionella mått på immunsystemet har låg specificitet för näringstillståndet. Muskelfunktionen kan bedömas med t.ex. mätning av handgreppsstyrkan eller genom bestämning av peak expiratory flow(PEF). Mini Nutritional Assessment (MNA) och Subjective Global Assessment (SGA) är två subjektiva, multifaktoriella metoder för bestämning av näringstillståndet. MNA består av 18 poängsatta frågor som är speciellt anpassade för äldre personer. SGA är en klinisk metod som baseras på anamnes och fysikalisk undersökning. Utveckling av mer specifika metoder för bestämning av näringstillståndet är angeläget. Text ur
sidan 123; Alternativa arbetssätt till befolkningsinriktade insatser är screening riktad mot högriskgrupper, exempelvis vissa sjukdomstillstånd eller grupper där PEM är vanligt förekommande. Vilka indikatorer bör ingå i screening? Antropometriska och biokemiska mått är föreslagna som prediktorer för att identifiera PEM. Låga värden för kroppsvikt, albumin och prealbumin som markörer för malnutrition, predikterar mortalitet och vårdtid i olika prospektiva studier (2, 17). Kroppsviktsindex
(Body Mass Index, BMI) där ett värde under 20 i
allmänhet indikerar undervikt, är ett annat sätt
att identifiera riskindivider. För äldre diskuteras
värde under 22 som tecken på undervikt. Enbart vikt
kan initialt vara missvisande hos överviktiga varför
även viktförändring bör ingå. Slut citat ur Socialstyrelsens kompendium [Ref. 4]. |
|
||||||
8. KARLSHAMNSTUDIEN. De överviktiga diabetespatienter som åt proteinrika måltider blev bättre! Det är därför
intressant att höra vad, En diet med ett högt glykemiskt index, som de flesta diabetiker äter, kan snarare bidra till ett ökat födointag genom att stimulera hunger i den sena postprandiala fasen på grund av fluktuerande blodsocker [22–24]. Däremot är en hög proteinhalt förenad med mera långvarig mättnad [25,26] och en ökning av fettmängden i en isokalorisk diet ledde till ett reducerat totalt energiintag, så vikten förblev konstant [27]. Den av fettet orsakade minskningen av psykiska spänningar och oro kan vara en del av förklaringen [28]. Han berättar att man för överviktiga diabetespatienter ändrat protein-kolhydrat-förhållandet i kosten !!! Han säger följande om de 2 testgrupperna [Ref. 10, sidan 21 – 22] : Alla deltagare fick råd om en kalorireducerad diet. Kontrollgruppen som följde Socialstyrelsen normer blev alltså INTE friskare !!! Även Blekinge
Läns Tidning har skrivit om Karlshamnsstudien (onsdag 7
Juli 2004)
I Året Runt [nr 52/2004,
sidan 87 -88] sade överläkaren Vesti-Nielsen ; GI-metoden har blivit mest känd för att man absolut inte får äta potatis, ris och pasta. |
|
||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
9. REFERENSER – Tabell: |
|
||||||
|
|
||||||
2. |
|
|
|||||
3. |
|
|
|||||
4. |
|
|
|||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
11. |
|
|
|||||
|
|
|
|||||
15. |
|
|
|||||
16. |
|
|
|||||
17. |
|
|
|||||
18. |
|
|
|||||
19. |
|
|
|||||
|
|
||||||
21. |
|
|
|||||
22. |
|
|
|||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
|
|
|||||
1963 October 19; 2(5363): 971–973. Hela artikeln finns på www.pubmed.com |
|
||||||
pigments. Pharmacogenetics. 1993 Dec;3(6):302-11. Abstract finns på www.pubmed.com |
|
||||||
Eastwood MA, Nyhlin H. Beeturia and colonic oxalic acid. QJM. 1995 Oct;88(10):711-7. Abstract finns på
|
|
||||||
|
|
|
|||||
|
Reviderad
|
|
|||||
|
|
|
|||||
|
Texten här nedan av
Thorleif Sand, får endast ses som ett utkast och underlag
för vidare diskussion! |
|
|||||
11. Utbränd p.g.a. magsyrabrist ? Läs
om professorn som vill bota hjärnstress med
magsyraakiverande medel ! I länken om betain ovan, kan man läsa om att betain ökar magsaftsekretionen. |
|
||||||
12. Läkemedelsväxter kan öka magsaftsekretionen ! Läs mera om detta i en annat dokument som handlar om ohälsa pag. Magsyrabrist. Farmaci´n
[Ref. 23, apoteksvetenskapen om läkemedelstillredning osv.],
rörde sig till att börja med endast om kunskapen hur
olika växter inverkade på sjukdomar. |
|
||||||
13. Vinäger kan öka magsaftsekretionen. Mycket
pekar på att ättika (av olika slag), t.ex.
äppelcidervinäger ökar magsaftsekretionen, och man
tar upp (assimilerar) maten (läs proteinerna) bättre. (Ur en artikel i Året Runt, nr 40/2001; sidan79) Surt gör dig och din mage nöjda I samma artikel står det om Glukemiskt index (GI), och att bröd gjort på finmalet mjöl har högt GI (100), men att surdegsbröd på hela korn (GI=35 – 75) och baljväxter har lågt GI. Lite ättiksgurka på det vita brödet dämpar till exempel den blodsockerhöjande effekten på den typen av bröd. |
|
||||||
14. Vad kan hända med magsyradämpande medel? Läs
i referens 9. Det är känt
att det är just proteinerna (äggviteämnen) som
mättar [Ref. 15]. |
|
||||||
15. Kan stress hindra magsaftsekretion? Psykisk stress ökar på magsaftsekretion, men rädsla och fruktan minskar på magsaftsekretion [Ref. 23, Magneuroser]. Men vad den långvarig stressen av kemikalier och elektromagnetiska fälten åstadkommer med magsaftsekretionen, det kan vi troligen observera genom de som blir sjuka härav.
|
|
||||||
16. Proteinbrist och kvävestatus. Min viktminskning under åren har
orsakats av att kroppen tagit av musklernas protein – i
brist på annat. Detta enligt min dietist
(Svante)! |
|
||||||
17. Nominerades till Nobelpriset. Dr Joel D. Wallach, har forskat på miljöförgiftade djur och människor, och nominerades till Nobelpriset i medicin 1991, samt är expert på näringslära. Han har skrivit 75 vetenskapliga artiklar och 8 läroböcker. Han summerar med följande: ”Under en period på 12 år gjorde jag 17500 obduktioner på djur och 3500 människor. Vad jag fann var följande: Varje människa och varje djur som dog av naturliga orsaker dog av näringsbrister.” Djuren och människorna obducerades av Wallach på uppdrag av NHI (National Health Institute), och han skulle i synnerhet leta efter djur (från de zoologiska trädgårdarna) som var extra känsliga för miljögifter. Både djuren och människorna hade levt i miljöbelastade storstadsmiljöer i USA. |
|
||||||
|
|
|
|||||
18. Intressanta länkar AFTONBLADET skriver
om, AFTONBLADET http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,556428,00.html
Apropå mer
nyttigt fett, så kan du läsa,
Aftonbladet raporterar från LÄKARSTÄMMAN
|
|
||||||
|
|
|
|||||
|
SLUTNOTER: |
|
|||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
|
|
|||||
|
Åter
till startsidan
|
|
|||||
|
|
|